Homepage beroepskeuzekrant met nieuws over studeren, open dagen en feesten in NederlandVind opleidingen op MBO HBO en universiteit niveau per provincieVind open dagen van MBO opleidingen, HBO opleidingen en studies aan  universiteiten per provincieNieuws over opleidingen, beroepskeuze, schoolkeuze en studies op MBO, HBO en universiteiten

Vakantiebaantje lekker geregeld?

Deze zomervakantie gaan weer veel jongeren wat bijverdienen. Maar weten ze wel of alles lekker is geregeld? Of ze genoeg verdienen bijvoorbeeld? Of hun baas ze niet te lang laat doorwerken?

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) lanceerde deze week de Facebook-actie Lekker geregeld. Dit is een zomercampagne voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar met of op zoek naar vakantiewerk of een bijbaan. Het doel ervan is hen op een interactieve manier een stuk wijzer te maken over hun rechten en plichten als werknemer. Zodat ze met volle teugen van hun vakantiebaan kunnen genieten. Meedoen kan via www.facebook.com/zomercampagne <http://www.facebook.com/zomercampagne>

Jongeren hebben op jonge leeftijd een eerste bij- of vakantiebaan. Ruim een kwart werkt al op zijn 13de. Een bijbaan geeft jongeren de gelegenheid werkervaring op te doen en geld te verdienen. Jongeren zijn bij de start van een baan met name geïnteresseerd in het salaris, werktijden en werkzaamheden. Dat ruim 2 miljoen Nederlandse jongeren actief zijn op Facebook stimuleerde SZW om de zomercampagne in deze social mediavorm te gieten.
 
Ideaalplaatje of angstbeeld?
In vogelvlucht: je beantwoordt vragen op de actiepagina Lekker geregeld en ontvangt een ansichtkaart in de setting van één van de vier meest beoefende vakantiebaantjes. In welke setting dat is, hangt af van de juiste antwoorden. Maken jouw antwoorden duidelijk dat je alles lekker geregeld hebt, dan zie je jezelf terug in het ‘ideaalplaatje’; omringd door mooie meiden of jongens bijvoorbeeld. Voor wie minder goed op de hoogte is, doemt het angstbeeld op; denk aan een stapel vuile vaat waar je onder bedolven bent.    
 
Hoe werkt het?
Je kunt een eigen foto uploaden, of een foto maken met een webcam. Deze foto wordt gebruikt in een ansichtkaart; voor op je wall en om te delen met je vrienden. Op die manier ding je bovendien automatisch mee naar de weekprijs. Voor de jongens is dat een hippe headphone, voor de meisjes een gaaf armbandje. Alle deelnemers maken ook nog eens kans op een prijs waarvan ook zijn of haar collega’s van kunnen meegenieten. Meer verklapt SZW nog niet…
 
Waarom is deze actie nodig?
Er bestaat allerlei wet- en regelgeving voor het hebben van een bijbaan: minimumloon, arbeidstijden, leeftijdgebonden werkzaamheden, maar ook regelgeving op het gebied van veiligheid en gezondheid. Over het algemeen weten jongeren best dat er wet- en regelgeving is. Ze weten de regelingen alleen niet altijd precies te benoemen. Zeker op het gebied van lichamelijke belasting, werkdruk, vakantiegeld en vakantiedagen is de kennis niet groot. Met de ludieke zomercampagne Lekker geregeld probeert SZW duidelijk te maken welke afspraken er tussen leidinggevende en werknemer horen te zijn. Op een herkenbare, snelle en duidelijke manier.
 
Meer informatie over de zomercampagne is te vinden op www.facebook.com/zomercampagne.
 Kijk op www.werkdatlevertwatop.nl <http://www.werkdatlevertwatop.nl> en klik op Frank of Tania voor meer informatie over “Bijbanen en vakantiewerk”.

 

Terug Home