Homepage beroepskeuzekrant met nieuws over studeren, open dagen en feesten in NederlandVind opleidingen op MBO HBO en universiteit niveau per provincieVind open dagen van MBO opleidingen, HBO opleidingen en studies aan  universiteiten per provincieNieuws over opleidingen, beroepskeuze, schoolkeuze en studies op MBO, HBO en universiteiten

Met een diploma kom je verder

Ieder jaar verlaat een grote groep jongeren hun school of opleiding zonder dat ze een diploma op zak hebben. Dat is jammer, want in ons land bepaalt je diploma je kansen in de toekomst. Met een diploma kom je verder in je baan en in de rest van de maatschappij. Je hebt 2 keer zo veel kans op werk, je staat sterker in je schoenen en komt minder snel in aanraking met criminaliteit.

35.000 uitvallers
Er is in ons land een grote  groep jongeren die er niet in slaagt een diploma te halen. Zij dreigen daarmee voortijdig uit te vallen, zowel op school als in de maatschappij. In 2011 ging het om ruim 35.000 jongeren. Het Oranje Fonds besloot om hier iets aan te doen met het programma Kansen voor Jongeren. 
Het Ministerie van OCW stelde daarvoor 1 miljoen euro beschikbaar.

Kansen voor Jongeren
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven. En met Kansen voor Jongeren projecten die schooluitval onder jongeren te lijf gaan, met behulp van vrijwilligers. Bijvoorbeeld met een vrijwillige mentor, met theater of met sport. 20 initiatieven krijgen nu financiële steun en inhoudelijke begeleiding voor hun project van het Oranje Fonds. Meer informatie over Kansen voor Jongeren vind je hier.

Hulp nodig?
Soms heb je even een steuntje in de rug nodig als je niet weet hoe je verder moet. Er zijn in Nederland veel initiatieven die je daarbij kunnen helpen. Overleg eens met je mentor of studiebegeleider over de mogelijkheden.

‘Toen ik aan mijn mentor gekoppeld werd had ik

geen werk en geen opleiding. Hij hielp mij hierbij

door te praten, samen naar het CWI te gaan en

beroepskeuzetesten te maken.’

Deelnemer mentorproject

Vrijwilliger worden?
Er zijn veel mensen in Nederland die graag iets voor een ander willen betekenen. Dit doen zij vaak als vrijwilliger. Jongeren die dreigen uit te vallen kunnen deze hulp goed gebruiken. Degenen die ook graag iets willen doen voor deze doelgroep kunnen terecht op www.ikwordmaatje.nl.  Of kijken bij de 20 deelnemende projecten aan Kansen voor Jongeren op www.oranjefonds.nl/jongeren.

Oranje Fonds
Mensen bij elkaar brengen. Dat is misschien wel de kortst mogelijke uitleg van waar het Oranje Fonds voor staat. Mensen bij elkaar brengen, zodat iedereen zich thuis kan voelen in ons Koninkrijk. Het Oranje Fonds ondersteunt sociale initiatieven die zich met hart en ziel inzetten voor onderlinge betrokkenheid. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

 

Terug Home