Homepage beroepskeuzekrant met nieuws over studeren, open dagen en feesten in NederlandVind opleidingen op MBO HBO en universiteit niveau per provincieVind open dagen van MBO opleidingen, HBO opleidingen en studies aan  universiteiten per provincieNieuws over opleidingen, beroepskeuze, schoolkeuze en studies op MBO, HBO en universiteiten

Zeebenen gezocht

 

Nederlandse schepen varen over de gehele wereld en zijn zeer actief in de shortsea shipping (tussen Europese landen). Onze vloot behoort tot de meest veilige en moderne van de wereld.

Nederlandse zeescheepvaartbedrijven, of reders genoemd, hebben bijna 1000 schepen onder Nederlandse vlag varen en nog eens enkele honderden onder vreemde vlag in beheer. De kwaliteit is absolute wereldtop.

Werken in de scheepvaart is afwisselend en het vervoer van hoogwaardige producten of lading vraagt veel denkwerk. Opdrachten komen vanuit de hele wereld. Je hebt als stuurman of werktuigkundige een grote verantwoordelijkheid over een behoorlijk stuk techniek.

Voor welke banen kun je worden opgeleid?

De Nederlandse zeevaartscholen verzorgen opleidingen voor een aantal functies aan boord van koopvaardijschepen: schipper/machinist beperkt vaargebied, stuurman, scheepswerktuigkundige of een combinatie van die twee: stuurman/werktuigkundige. Op MBO-niveau 4 en HBO-niveau heet deze combinatiefunctie: maritiem officier (marof). Afhankelijk van je opleiding kun je aan de slag op alle schepen of op kleine schepen.

Wat ga je doen na je studie?

Eenmaal afgestudeerd start je meestal in de functie van derde werktuigkundige, derde stuurman of marof 3. Al vrij snel groei je door naar een tweede en eerste niveau. En zo mogelijk ook naar die van kapitein. Tijdens je opleiding solliciteer je bij de reder waarbij jij stage wilt lopen en later wellicht wilt gaan werken.

 

Een loopbaanplan zorgt ervoor dat je al je opgedane kennis en ervaring later ook aan de wal kunt inzetten. Bij de rederij zelf, maar ook in tal van andere functies: zoals loods, surveyor bij een classificatiebureau, werktuigkundige bij een elektriciteitscentrale, schade-expert van schepen bij een verzekeringsmaatschappij, chef technische dienst (bijvoorbeeld. in ziekenhuizen) of docent.

 

Wat ga je verdienen?

Ben je pas afgestudeerd dan verdien je meteen een prima salaris. Wat je precies verdient hangt af van je praktijkervaring, grootte van het schip, type rederij en zwaarte van de functie. Tijdens je studie aan boord krijg je ook gelijk al een stagevergoeding. Daarnaast zijn er prima verlofregelingen.

 

Meevaren op een koopvaardijschip

Nederlandse reders bieden jongeren van 16 tot en met 26 jaar de gelegenheid om voor korte tijd - 1 tot 2 weken - mee te varen op hun schepen in Europa. De KVNR organiseert deze kennismakingsstages in samenwerking met de reders.

 

Door kort mee te varen kan je zelf ervaren hoe het eraan toe gaat op een schip en wat er allemaal bij komt kijken. Hierdoor hopen de reders je interesse in een maritieme loopbaan te stimuleren. Bovendien kan je na het meevaren een goede en gemotiveerde keuze maken voordat je met een nautische opleiding start.

 

Terug Home