Homepage beroepskeuzekrant met nieuws over studeren, open dagen en feesten in NederlandVind opleidingen op MBO HBO en universiteit niveau per provincieVind open dagen van MBO opleidingen, HBO opleidingen en studies aan  universiteiten per provincieNieuws over opleidingen, beroepskeuze, schoolkeuze en studies op MBO, HBO en universiteiten

Geld terug van de belasting?

Het geld dat je deze zomervakantie hebt verdiend, is alweer (bijna) op? Misschien zit er wel een leuk extraatje voor je in. En dan hebben we het niet over een paar grijpstuivers, je kunt via de Belastingdienst echt honderden euro’s terugkrijgen! Dat ligt er bijvoorbeeld aan of je meerdere baantjes tegelijkertijd tijd had, of vlak na elkaar.

De kans is groot dat je werkgever automatisch belasting heeft ingehouden op je loon. Van dit geld kun je vaak weer een deel terugkrijgen, omdat je maar een deel van het jaar werkt, of slechts een paar uur per week. Belasting terugvragen kan tot vijf jaar terug. Dus niet alleen over 2011, maar ook over 2010, 2009, 2008 en 2007.

Rekenhulp
In één jaar verschillende baantjes gehad? Dan kan het zijn dat er te veel belasting is ingehouden op je loon. Hierbij is wel van belang of je de baantjes na elkaar of tegelijkertijd had. En als je met het openbaar vervoer naar je werk bent gegaan en daarvoor geen reiskostenvergoeding hebt ontvangen, kun je die misschien alsnog aftrekken in je aangifte. Gebruik de rekenhulp om te berekenen hoeveel je terugkrijgt op
http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/jongeren/

Loonstrook zelf controleren
Op het loonstrookje staat het brutoloon dat je als werknemer krijgt en uit welke bedragen dit is opgebouwd. Een aantal bedragen telt niet mee voor het minimumloon, zoals salaris voor overwerken. Het wettelijk minimumloon en de minimumvakantiebijslag staan ook op het loonstrookje vermeld. Hierdoor kunnen werknemers controleren of ze minstens het wettelijk minimumloon betaald krijgen. Er staat ook vermeld hoeveel vakantiegeld de werknemer heeft opgebouwd. Je hebt ook recht op vakantiedagen.

Gouden tip: Leg alle gemaakte afspraken met de werkgever over salaris, vakantiegeld en -dagen vast in een contract. Niets is zo vervelend als een welles-nietes-spelletje achteraf. Via een contract ben je ook verzekerd bij ziekte en ongevallen. En behalve elke maand een loonstrook krijg je aan het eind van het jaar een jaaropgave. Als blijkt dat je te veel belasting hebt betaald, kun je dat geld terugvragen via de Belastingdienst.

Met vriendelijke groet,

Namens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Ilse Spiekerman

Terug Home