Homepage beroepskeuzekrant met nieuws over studeren, open dagen en feesten in NederlandVind opleidingen op MBO HBO en universiteit niveau per provincieVind open dagen van MBO opleidingen, HBO opleidingen en studies aan  universiteiten per provincieNieuws over opleidingen, beroepskeuze, schoolkeuze en studies op MBO, HBO en universiteiten

Wat doe je in een tussenjaar?

Je hoort het steeds vaker: “Ik neem een tussenjaar na mijn middelbare school!” Wat houdt dat nu precies is, waarom zou je hiervoor moeten kiezen en wat kun je dan eigenlijk doen tijdens zo’n tussenjaar?
 
Wat is een tussenjaar?
Een tussenjaar is een jaar waarvan jij zelf de invulling beslist. Vaak wordt een tussenjaar genomen na de middelbare school. In dit jaar kun je er rustig over na denken en achterkomen wat je wilt; doorstuderen of werken. De term, vertaald uit het Engels, komt uit Engeland waar er jaarlijks 230.000 scholieren een gapyear nemen. Ook in Nederland wordt er steeds vaker voor een tussenjaar gekozen.
 

Wat doe je in een tussenjaar?

 
Wat doe je in een tussenjaar?
Veel mensen doen tijdens een tussenjaar een of meerdere combinaties van onderstaande opties. Er zijn uiteraard nog meer opties, maar vaak wordt hiervoor gekozen:
-          Ga reizen; duik in nieuwe culturen, leer internationale vrienden kennen, ontdek de wereld!
-          Ga vrijwilligerswerk in het buitenland doen; jouw hulp is in ontwikkelingslanden hard nodig. Jij kunt je in een tussenjaar nuttig maken door je in te zetten voor een ander! Daarbij ontdek jij een nieuwe cultuur, ontwikkel je jezelf, ontmoet je internationale vrijwilligers en leef jij een tijd in het buitenland.
-          Ga een taalcursus volgen; jouw verbeterde of aangeleerde taalkennis kan jou in de toekomst helpen bij jouw baan of studie. Ook zorgt het ervoor dat de overgang naar school vanuit een tussenjaar gemakkelijker is door de combinatie leren en vrije tijd.
-          Ga werken; zo kun je sparen voor je toekomstige studie en heb je meer geld te besteden dan tijdens je schooljaren. Ook leer je tijdens werken andere vaardigheden dan op school.
 
Opties genoeg dus!
 
Waarom een tussenjaar?
Er zijn genoeg redenen om een tussenjaar te nemen; hieronder staan er een paar op een rij:
-          Je hebt wel even genoeg in die schoolbanken gezeten en je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging.
-          Je weet nog niet of je wilt studeren of wilt werken na je examens.
-          Je wilt, voordat je aan een studie of baan begint, extra ervaring opdoen.
-          Je wilt geld verdienen om je toekomstige studie te kunnen bekostigen.
-          Je wilt jezelf ontwikkelen.
 

Kortom, ben je op zoek naar een periode die jou meer rust, kennis en verdieping kan opleveren, dan ben jij klaar voor een tussenjaar! Voor meer informatie online ga je naar de startpagina van tussenjaar of voor persoonlijke advies en begeleiding hierbij, surf je naar de website van Weg-Wijs of Bureau Buitenland

Terug Home


Bureau Buitenland