Homepage beroepskeuzekrant met nieuws over studeren, open dagen en feesten in NederlandVind opleidingen op MBO HBO en universiteit niveau per provincieVind open dagen van MBO opleidingen, HBO opleidingen en studies aan  universiteiten per provincieNieuws over opleidingen, beroepskeuze, schoolkeuze en studies op MBO, HBO en universiteiten

Wijzer in geldzaken

“Voor kwart 17-jarigen elke maand spannend of het lukt om rond te komen”

 

Platform Wijzer in geldzaken helpt jongeren met Checklist 18 jaar en je geldzaken

Een zorgverzekering, studiefinanciering, toeslagen, je eigen huishoudboekje bijhouden, zelf contracten kunnen afsluiten… Jongeren krijgen te maken met veel veranderingen op financieel gebied zodra ze 18 jaar worden en voor de wet volwassen zijn, maar er blijkt nog veel onwetendheid. Slechts zes op de tien is bijvoorbeeld voornemens een zorgverzekering af te sluiten als ze 18 jaar worden en een even groot aantal is van plan om zorgtoeslag aan te vragen. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim 400 17-jarigen. Het platform introduceert vandaag de Checklist 18 jaar en je geldzaken om jongeren te helpen inzicht en overzicht te krijgen in de veranderingen op weg naar financiële zelfstandigheid.


‘Zeven op de tien sparen liever voor iets dan er geld voor te lenen’
Jongeren in Nederland zijn spaarzaam. 86% van de ondervraagde jongeren heeft een spaarrekening. Acht op de tien 17-jarige spaarrekeninghouders sparen op deze rekening zelf. Gemiddeld wordt bijna de helft van de totale inkomsten gespaard. Het geld dat uitgegeven wordt, besteedt men met name aan uitgaan, kleding, uiterlijke verzorging, elektronica, vakantie en festivals.“De houding ten opzichte van financiële zaken van veel 17-jarigen geeft vertrouwen voor de toekomst”, aldus Henriëtte Raap-Scheele van platform Wijzer in geldzaken. “Zeven op de tien sparen liever voor iets dan er geld voor te lenen; Daarnaast hebben bijna zes op de tien niet de behoefte geld direct uit te geven.”


‘Helft  17-jarigen maakt zich weleens zorgen over geldzaken’
Slechts één op de tien 17-jarigen met een betaalrekening kan rood staan. Eén op de tien heeft schulden, veelal bij de ouders of vrienden. Het gemiddelde schuldbedrag is fors met €309,-. Twintig procent van deze groep is zelfs meer dan €500,- verschuldigd. Het geleende geld is met name aan  kleding, boodschappen, vakantie en elektronica besteed. Geldzaken zijn geen taboe: drie kwart praat er over met de ouders en de helft met vrienden.


‘Goed inzicht in inkomsten en uitgaven’
Bijna zeven op de tien ondervraagden hebben een (bij)baan, een kwart is op zoek. De jongeren met een bijbaan verdienen gemiddeld €214,- netto per maand en driekwart van hen werkt minder dan 17 uur per week. Naast inkomen van een (bij)baan, krijgen zeven op de tien 17-jarigen een financiële bijdrage van de ouders/verzorgers van gemiddeld €51,- per maand. De meeste 17-jarigen hebben naar eigen zeggen goed inzicht in hun inkomsten en uitgaven.


Checklist 18 jaar en je geldzaken
Als je 18 jaar wordt, verandert er op financieel gebied een aantal zaken. Je krijgt meer rechten en plichten. Acht op de tien 17-jarigen weten dat er iets gaat veranderen, maar vaak niet exact wat en hoe. Daarom heeft Wijzer in geldzaken speciaal voor jongeren die 18 jaar worden de Checklist 18 jaar en je geldzaken ontwikkeld.

Terug Home