Homepage beroepskeuzekrant met nieuws over studeren, open dagen en feesten in NederlandVind opleidingen op MBO HBO en universiteit niveau per provincieVind open dagen van MBO opleidingen, HBO opleidingen en studies aan  universiteiten per provincieNieuws over opleidingen, beroepskeuze, schoolkeuze en studies op MBO, HBO en universiteiten

ICT-studies worden steeds minder technisch

INFORMATIE- OF KENNISTECHNOLOGIE IS EEN VAKGEBIED DAT HEEL ERG SNEL AAN HET VERANDEREN IS. WAREN HET NOG NIET ZO
LANG GELEDEN DE TECHNEUTEN DIE HIER DE SCEPTER ZWAAIDEN, STEEDS VAKER VINDEN WE BIJ DEZE BEROEPSGROEP DE MEER CREATIEVE
OF JUIST ZAKELIJK INGESTELDE JONGEREN. DE BKK GING OP ONDERZOEK UIT IN DIT BOEIENDE VAK.


“Ben ik als software-architect een techneut,” vraagt Robert zich openlijk af als de BKK hem vraagt naar de technische kanten van zijn vak. Hij is sinds een jaar of twee werkzaam als zelfstandig software-architect waarbij hij automatiseringsvraagstukken oplost voor grote bedrijven. “Staat een architect die gebouwen ontwerpt dichterbij de metselaar of bij zijn opdrachtgevers? Ik denk dat voor zowel de architect van gebouwen als die van software geldt dat we vooral creatief zijn. De link met de technologie ligt ‘m vooral in het weten wat je wél en wat je niet kunt ontwerpen.                                                            De bouwkundige architect weet dat hij met de huidige stand van de techniek niet al zijn creatieve ideeën om kan zetten in daadwerkelijke gebouwen. Staal, steen of hout is maar op een beperkte manier belastbaar. In de software -architectuur is dat precies hetzelfde al worden de mogelijkheden bijna elke dag groter.”
 

COOL
Hij legt uit dat hij als software-architect vooral goed luistert naar zijn klanten, hun bedrijfsprocessen onderzoekt en vervolgens een soort schema maakt hoe de software in elkaar moet zitten. “Je kijkt naar de logica, je zoekt uit in hoeverre informatiesystemen op elkaar zijn aan te sluiten en je kijkt vooral naar hoe een gebruiker met de programma’s om zal gaan. Pas als je de hele bouwtekening klaar hebt en de klant tevreden is, wordt het ontwerp uitgewerkt. Dat laatste gebeurt overigens steeds vaker in het buitenland. In landen als Roemenie en Servië bijvoorbeeld heb je nog een overschot aan programmeurs die perfect zijn opgeleid. Dat wordt in Nederland steeds moeilijker want het kunnen programmeren is hier allang niet meer cool of sexy.” Voor Robert geldt dat hij geïnteresseerd raakte in de technische aspecten van  ICT toen hij zelf websites begon te bouwen. “Ik deed dat eerst voor mijzelf en later voor wat kleine bedrijfjes in de omgeving. In het begin was een statische website voor hen voldoende maar als snel wilde ze meer. Ze wilden er een webwinkel aan koppelen of aansluiting maken met de bedrijfssoftware. Al lerende kreeg ik steeds meer plezier in het ontwerpen van de achterliggende systemen. Het is vooral puzzelen en goed luisteren naar wat een klant nu precies wil. Dat in contact staan met de klant of opdrachtgever is zeker de helft van wat ik doe. Daarnaast weet ik natuurlijk het een en ander van programmeren maar vooral om te weten wat wel kan en welke taken meer tijd en moeite gaan kosten.”


ROBOTGRASMAAIER
Jessica is wél behoorlijk bedreven in het programmeren. “Tijdens mijn studie Kunstmatige Intelligentie ontdekte ik dat programmeren best leuk kon zijn. Het lijkt in het begin heel ingewikkeld maar in feite is het gewoon standaard logica met wat wiskunde. Het grootste deel van mijn tijd ben ik overigens vooral met de processen bezig en kijk ik naar praktische toepassingen. Zo zijn we op dit moment bezig met een project waar we een gerobotiseerde grasmaaier zelfstandig z’n werk laten doen. Er waren al een tijdje robotgrasmaaiers en robotstofzuigers op de markt maar die werkten met heel simpele sensoren. Botste de robot ergens tegenaan, dan probeerde het eerst links en daarna rechts langs het obstakel te komen. Door hem nu een kunstmatig brein mee te geven, leert hij elke dag meer van zijn omgeving en kan dan zonder ergens tegenaan te botsen aan het werk gaan. Met een klein stofzuigermondje op zijn rug kan hij zelfs in de kleinste hoekjes komen.”

Terug Home