Homepage beroepskeuzekrant met nieuws over studeren, open dagen en feesten in NederlandVind opleidingen op MBO HBO en universiteit niveau per provincieVind open dagen van MBO opleidingen, HBO opleidingen en studies aan  universiteiten per provincieNieuws over opleidingen, beroepskeuze, schoolkeuze en studies op MBO, HBO en universiteiten

Ben jij gek van auto’s en techniek?

Werken in de carrosseriebranche, iets voor jou?

Werken in de carrosseriebranche, iets voor jou?

Ben jij gek van auto’s en techniek?

Lijkt een carrière in de techniek jou wat of ben je er nog niet helemaal uit wat je wilt. Denk eraan, techniek heeft de toekomst. Ook in de carrosseriebranche zijn er nu en de komende jaren voldoende leuke banen. En wil je na een paar jaar werken hogerop komen dan volg je, naast je werk, toch gewoon een aanvullende opleiding. Mogelijkheden genoeg!

Wat kan je allemaal doen in de carrosseriebranche:

- Als autoschadetechnicus werk je alleen of samen met collega’s op de dé- en montageafdeling van een autoschadeherstelbedrijf. Wanneer een auto met schade wordt binnengebracht stel jij, als autoschadetechnicus, een diagnoserapport op. Aan de hand daarvan repareren je collega’s de auto. Voordat het voertuig weer aan de klant wordt afgeleverd ben jij de laatste die checkt of alle systemen in het voertuig functioneren zoals het hoort.
- Als autoschadehersteller verricht je reparaties aan verschillende delen van de carrosserieconstructie van een auto. Het herstellen gebeurt bijvoorbeeld door het deel uit te deuken. Wanneer de schade aan een deel te groot is wordt vaak besloten het complete onderdeel te vervangen of een gedeelte daarvan door middel van een deelreparatie. Je krijgt als schadehersteller te maken met een grote hoeveelheid aan materiaalsoorten met elk weer z’n eigen specifieke eigenschappen.
- Als carrosseriebouwer werk je in de werkplaats van een carrosseriebouwbedrijf. Je werkt aan bijvoorbeeld vrachtauto’s of bussen. Daarbij gebruik je moderne gereedschappen, materialen en apparatuur. Hierbij lijm, las of schroef je carrosseriedelen aan elkaar, bouw je voertuiginstallaties in, verleng of verkort je het chassis van een voertuig, of haal je onderdelen van het voertuig uit elkaar om ze daarna weer op een andere manier in elkaar te zetten.
- Als autospuiter werk je op de spuitafdeling van een bedrijf. Je kunt zowel in het voorbewerkingtraject als in het aflak- en afleveringstraject werken. In het voorbewerkingtraject maak je carrosseriedelen strak en/of bewerk je carrosseriedelen zodat die gespoten kunnen worden in de gewenste lakkleur. Hoe beter je in de voorbewerking werkt, zoveel mooier is het eindresultaat. Aflakken doe je in een spuitcabine. Het spuiten van de lak is een klus waarbij je zeer geconcentreerd en precies te werk moet gaan.


Interesse voor een baan in de carrosseriebranche? Kijk dan voor meer informatie op www.vocar.nl of www.gekvanautos.nl.  

Terug Home