Homepage beroepskeuzekrant met nieuws over studeren, open dagen en feesten in NederlandVind opleidingen op MBO HBO en universiteit niveau per provincieVind open dagen van MBO opleidingen, HBO opleidingen en studies aan  universiteiten per provincieNieuws over opleidingen, beroepskeuze, schoolkeuze en studies op MBO, HBO en universiteiten

Wie slim is, kiest een opleiding in de ICT!

Wie slim is, kiest een opleiding in de ICT!

Is er iets zeker in het leven? Soms wel! Bijvoorbeeld dat je met een mbo-opleiding in de ICT bijna zeker leuk werk krijgt in de toekomst. Bedrijven staan nu al te springen om ICT’ers. En dat wordt over een jaar of wat alleen maar beter.

ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. In de ICT heb je beroepen met toekomst. Kenniscentrum ECABO doet onderzoek naar mbo-opleidingen en kijkt of je met een opleiding veel kans hebt op een baan. En dan scoren de ICT-opleidingen altijd opvallend hoog.

ICT zit overal in
Alles in onze wereld heeft met ICT te maken. Je smartphone en televisie zitten er vol mee, auto’s en vliegtuigen zijn halve computers. Ziekenhuizen en fabrieken kunnen niet zonder. Er moet steeds nieuwe apparatuur vol ICT bedacht en gebouwd worden.
Maar denk ook aan alle software die nodig is. Er komen steeds meer handige, nuttige en leuke programma’s en apps. Om grappige foto’s te maken, om bestanden op te slaan. Om emoticons in je sms-jes te zetten of om een verslavend spelletje te spelen bijvoorbeeld.

Bedenk slimme programma’s
Als je die programma’s zelf wilt gaan bedenken, kun je het beste de mbo-opleiding Applicatieontwikkelaar gaan doen. Misschien ontwerp jij in de toekomst wel de opvolger van WhatsApp. Of bedenk je een slimme app die de politie helpt om misdadigers op te sporen.
ICT is dus niet in je eentje sleutelen aan computers of puur technisch werk. Een applicatieontwikkelaar overlegt veel met klanten: je moet wel iets bedenken dat aansluit op de wensen van de gebruikers. Je werkt vaak met klanten en met collega’s samen.

Of los computerproblemen op
Dat samenwerken geldt eigenlijk voor alle ICT-beroepen. Je kunt bijvoorbeeld ook medewerker beheer ICT worden: jij weet veel over computers en software. Collega’s komen bij jou als ze problemen hebben met hun laptop, smartphone, tablet of computer. Jij lost het voor ze op, zodat ze snel weer verder kunnen werken.

Lekker doorleren
Zo zijn er nog veel meer ICT-opleidingen in het mbo. Het mbo heeft vier niveaus. Met de opleidingen op het hoogste niveau (niveau 4) maak je de meeste kans om supersnel een leuke baan te vinden. Maar je kunt natuurlijk ook eerst een diploma halen op een lager niveau. En dan kun je daarna nog doorleren als je zin hebt. Op www.ecabo.nl/studieroute kun je zien welke opleidingen je kunt volgen na een opleiding op niveau 2 of 3.

Filmpjes!
Op de site Mbowijzer.nl kun je filmpjes bekijken. Mensen vertellen waarom zij het zo leuk vinden om in de ICT te werken. Omdat er veel banen zijn. Maar vooral omdat het leuk werk is.
 

Terug Home