15 banen die je kunt krijgen met een graad in geschiedenis

Wist je dat een graad in geschiedenis veel meer carrièremogelijkheden biedt dan je misschien zou denken? Als geschiedenisstudent ontwikkel je niet alleen een diepgaand begrip van het verleden, maar ook vaardigheden die zeer gewild zijn in verschillende beroepen. Ontdek hoe jouw passie voor geschiedenis kan leiden tot een boeiende en succesvolle loopbaan.

1. Docent geschiedenis op middelbare school of hoger onderwijs

Als docent geschiedenis kun je jouw passie voor het vak overbrengen op leerlingen en studenten. Je inspireert hen met boeiende verhalen uit het verleden en helpt hen historische gebeurtenissen te begrijpen en te analyseren.

2. Onderzoeker bij universiteiten of onderzoeksinstituten

Als onderzoeker in de geschiedenis ga jij op zoek naar nieuwe inzichten en verbanden binnen het verleden. Je analyseert bronnen, schrijft wetenschappelijke artikelen en draagt bij aan de kennisontwikkeling op jouw vakgebied.

3. Beleidsmedewerker bij overheidsinstanties

Als beleidsmedewerker met een achtergrond in geschiedenis kun je historisch perspectief toevoegen aan beleidsvraagstukken. Je adviseert overheden op basis van historische kennis en draagt bij aan het ontwikkelen van effectief beleid.

4. Medewerker bij musea of culturele instellingen

Werken bij een museum of culturele instelling geeft je de kans om historische collecties te beheren en tentoonstellingen te ontwikkelen. Je brengt geschiedenis tot leven voor een breed publiek en maakt erfgoed toegankelijk en interessant.

5. Archeoloog bij opgravingen en erfgoedprojecten

Als archeoloog duik je letterlijk in het verleden door opgravingen uit te voeren en artefacten te bestuderen. Je levert een bijdrage aan het behoud en de interpretatie van ons cultureel erfgoed en reconstrueert zo stukjes geschiedenis.

6. Archivaris of documentatie specialist

Als archivaris of documentatie specialist ben je verantwoordelijk voor het beheren en organiseren van historische documenten en informatie. Je zorgt ervoor dat belangrijke archieven en collecties goed geordend en toegankelijk zijn voor onderzoekers en geïnteresseerden.

7. Public relations medewerker met historische expertise

Als public relations medewerker met historische expertise werk je aan het promoten van historische evenementen, tentoonstellingen of projecten. Je communiceert met het publiek en de media om de waarde en relevantie van historische thema’s onder de aandacht te brengen.

8. Journalist gespecialiseerd in historische onderwerpen

Als journalist gespecialiseerd in historische onderwerpen ben je betrokken bij het onderzoeken en schrijven van artikelen of reportages over historische gebeurtenissen, personen of periodes. Je brengt het verleden tot leven en deelt dit met een breed publiek via verschillende media.

9. Redacteur of uitgever bij historische publicaties

Als redacteur of uitgever bij historische publicaties speel je een cruciale rol in het publiceren van boeken, tijdschriften of andere werken met historische inhoud. Je bent betrokken bij het redactionele proces, het beoordelen van manuscripten en het bepalen van de publicatiestrategie.

10. Gids bij historische locaties en toeristische attracties

Als gids bij historische locaties en toeristische attracties neem je bezoekers mee op een reis door het verleden. Je vertelt boeiende verhalen en deelt interessante feiten over historische monumenten, musea of steden, waardoor mensen een dieper inzicht krijgen in de geschiedenis.

11. Scriptschrijver voor historische films of documentaires

Als scriptschrijver voor historische films of documentaires heb jij de taak om boeiende en accurate verhalen te creëren die gebaseerd zijn op historische gebeurtenissen. Je onderzoekt en analyseert historische bronnen om verhalen te ontwikkelen die zowel informatief als meeslepend zijn voor het publiek.

12. Consultant voor cultureel erfgoed of historische thema’s

Als consultant voor cultureel erfgoed of historische thema’s bied jij expertise en advies aan organisaties die zich bezighouden met het behoud en de promotie van cultureel erfgoed. Je helpt bij het ontwikkelen van strategieën om erfgoed te behouden, tentoon te stellen en toegankelijk te maken voor het publiek.

13. Analyst bij marktonderzoek met historisch perspectief

Als analyst bij marktonderzoek met historisch perspectief gebruik jij je kennis van geschiedenis om trends en ontwikkelingen in de markt te analyseren. Je kijkt naar historische data en gebeurtenissen om bedrijven te helpen bij het nemen van strategische beslissingen en het begrijpen van consumentengedrag.

14. Vertegenwoordiger of lobbyist met accent op culturele dossiers

Als vertegenwoordiger of lobbyist met een focus op culturele dossiers ben jij de stem van organisaties die zich inzetten voor cultureel erfgoed en historische belangen. Je lobbyt bij overheidsinstanties en andere stakeholders om steun te krijgen voor het behoud en de promotie van cultureel erfgoed.

15. Freelance schrijver met focus op geschiedenis

Als freelance schrijver met een focus op geschiedenis heb jij de vrijheid om te schrijven over diverse historische onderwerpen voor verschillende opdrachtgevers. Je kunt artikelen, blogs, boeken of educatief materiaal creëren en zo je passie voor geschiedenis delen met een breed publiek.

  • Je hebt flexibiliteit in je werk en kunt je eigen onderwerpen kiezen
  • Je kunt je schrijftalent combineren met je liefde voor geschiedenis
  • Je kunt een gevarieerd portfolio opbouwen door voor verschillende opdrachtgevers te werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *